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American Airlines

4333 Amon Carter Blvd.

Fort Worth, TX 76155

Reference No. 15-0016
Dear Mr. Wentz:

This responds to your December 22, 2014 letter requesting clarification on transporting
Class 7 materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180) aboard passenger aircraft. Section 175.700(a) prescribes that no person may carry
any Class 7 materials aboard a passenger-carrying aircraft unless that material is intended
for use in, or incident to research, medical diagnosis or treatment. Regardless of its
intended use, no person may carry a Type B(M) package aboard a passenger-carrying
aircraft, a vented Type B(M) package aboard any aircraft, or a liquid pyrophoric Class 7
material aboard any aircraft.

You ask if a passenger aircraft operator may transport Type B(U) packages containing
vials of liquid radioactive Molybdenum 99 (M099) and the return of empty Type B(U)
containers as Type A packages, provided the requirements applicable to radioactive
materials incident to research, medical diagnosis or treatment are satisfied.

The answer to your question is yes. Radioactive materials in Type B(U) and Type A
packages that do not exceed a transport index of 3.0 and intended for use in or incident to
research, medical diagnosis, or treatment may be transported on board passenger-carrying
aircraft in accordance with §§ 173.448(f) and 175.700(a).

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely, o
/ uawe A/ S
Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Attn: PHH-10
East Building -

1200 New Jersey Avenue, S.E.
Washington, D.C. 20590-0001

RE: Type B(U) packages of radioactive materials transported by air
Dear Sir,

In 49 CFR 175.700 (a) it states:

(a) Except as provided in 173.4a, 173.422 and 173.423 of this subchapter, no person may
carry any Class 7 materials aboard a passenger-carrying aircraft unless that material is
intended for use in, or incident to research (See 171.8 of this subchapter), medical diagnosis
or treatment. Regardless of its intended use, no person may carry a Type B(M) package
aboard a passenger-carrying aircraft, a vented Type B(M) package aboard any aircraft, or a
liquid pyrophoric Class 7 material aboard any aircraft.

In 49 CFR 173.403, Definitions under “Package” it states;

(4) “Type B package” means a packaging designed to transport greater than an A; or A;
quantity of radioactive material that, together with its radioactive contents, is designed to
retain the integrity of containment and shielding required by this part when subjected to
the normal conditions of transport and hypothetical accident test conditions set forth in 10
CFR part 71. ‘

(i) “Type B(U) package” means a Type B packaging that, together with its radioactive
contents, for international shipments requires unilateral approval only of the package
design and of any stowage provisions that may be necessary for heat dissipation.
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We are requesting clarity that authorized type B(U) packages with materials intended for
use in, or incident to research, medical diagnosis or treatment are acceptable for air
transport per 49 CFR 175.700.

Provided all other requirements of 49 CFR for transportation of radioactive materials
incident to research, medical diagnosis or treatment are met, is a passenger carrier
such as American Airlines permitted to carry authorized Type B(U) packages as defined
in 49 CFR 173.416 containing vials of liquid radioactive Molybdenum 99 (M099) and the
return of empty Type B(U) containers as Type A packages?

Sincerely,

s Wwf

Michel A. Wentz
Manager, Dangerous Goods Compliance
Safety, Security & Environmental




